Karamel na uzení masa

Karamel je nejrozšířenější potravinářské barvivo, které se používá k barvení masa při uzení. Vyrábí se karamelizací cukru a používá se při vaření již celá staletí.

Aromka Brno má ve svém sortimentu potravinářský karamel v tekuté formě, jedná se o přírodní potravinářské barvivo tmavé barvy. karamel-potravinarsky-E150c

Potravinářský karamel se skvěle hodí i např. na barvení anglické slaniny, ostravské klobásy a uzených mas. Díky němu získají tyto pochoutky tmavou až černou barvu na povrchu.

Karamel je nutné naředit, doporučujeme v poměru 1 kg karamelu na 10 l vody, případně poměrně k vašemu použití, můžete také přidat trochu škrobu. Tento roztok můžete použít k namáčení masa před uzením anebo k potírání povrchu masa pro docílení tmavé barvy.

A protože my Češi milujeme uzeniny a uzená masa, připravili jsme pro vás jako inspiraci 3 recepty, kde můžete potravinářský karamel použít. Usnadníte si práci a docílíte dokonalého výsledku:). Vyzkoušejte recept na uzenou anglickou slaninu, recept na bůček v karamelu nebo recept na domácí uzené maso. Dobrou chuť!

Více o získání uzené chuti vašich produktů si můžete přečíst také v našem článku Uzené aroma. V kategorii produktů pro domácí uzení  najdete i další výrobky pro ten nejlepší výsledek.