Znojemské okurky

Zcela bez pochyby můžeme říci, že nejznámější českou sterilovanou zeleninou jsou nakládané znojemské okurky. Historie této oblíbené pochoutky s typickou sladkokyselou chutí je neodlučně spjatá s tradicí pěstování okurek na jižní Moravě a městem Znojmo. Věhlasné znojemské okurky se staly nejen nedílnou součástí české kuchyně, ale svou oblibu si našli i v zahraničí.

Aromka Brno jako výrobce konzervárenských výtažků na znojemské okurky a je nedílnou součástí této historie. Pro koncové uživatele vyrábíme Nálev na okurky určený k domácímu nakládání okurek nakládaček.  

Historie Znojemských okurek

nalev-na-okurky-v-600První zmínka o znojemských okurkách pochází z roku 1572, kdy si tehdejší opat zdejšího kláštera v Louce Sebastian Freytag nechal dovézt semínka okurek z Uher. Této původní americké plodině se díky příhodným klimatickým podmínkám na Jižní Moravě velmi dařilo a její pěstování se s postupem času rozšířilo i mimo zdi  znojemského kláštera.

První konzervárny na Znojemsku

Znojemští se postupně naučili okurky uchovávat v oslazeném octovém nálevu s kořením. Díky vynálezu sterilace se uchovávání této místní pochoutky ještě více zdokonalilo a na konci 19. století vznikají na Znojemsku první konzervárny. Výroba sterilovaných okurek se stává  prosperujícím způsobem zpracování okurek. Prameny uvádějí, že po 1. světové válce bylo ve Znojmě 52 podniků, které se zabývaly konzervováním okurek. Sterilované znojemské okurky si  našly oblibu v tuzemsku i v  mnoha evropských zemích.  Bohužel většina tehdejších podniků skončila v důsledku dopadů světové hospodářské krize.

Poválečná historie znojemských okurek

Po druhé světové válce se výrobci nakládaných okurek na Znojemsku spojili a založili  družstvo Znojmia.  Vznikla tak značka, která se používá dodnes. Družstvo se následně v roce 1952 sloučilo s ostatními konzervárnami na jižní Moravě a stalo se součástí národního podniku Fruta Brno. Součástí Fruty Brno byl již tehdy i Brněnský závod, předchůdce současného podniku Aromka Brno. V roce 1958 byla ve Znojmě otevřená nová velká konzervárna, která patřila k nejmodernějším podnikům tohoto typu ve střední Evropě. V 80. letech  Znojemská Fruta produkovala až 15 000 tun znojemských okurek ročně a patřila k největším konzervárenským podnikům v Československu.  Oblíbené Znojemské okurky putovaly nejen k tuzemským zákazníkům, ale i na vývoz do řady evropských zemí.

Společnost Aromka Brno byla od 1960  obdobně jako Znojemská Fruta součástí národního podniku Fruta Brno (nejdříve Fruta Modřice). Aromka Brno pro Znojemskou Frutu vyráběla výtažek koření, který byl nedílnou součástí receptu na  výrobu znojemských okurek.

Konec výroby znojemských okurek ve Znojmě

Po roce 1990 dochází k transformaci podniku a z  Fruty Brno se oddělují znojemské konzervárny a vzniká společnost Znojmia a.s.  Tato společnost v roce 2002 zkrachovala. Ochranné známky a recepty na výrobu okurek  Znojmia převzalo Hamé Babice a výroba sterilovaných okurek se přesunula  do Bzence. Společnost Hamé vlastní značku Znojmia dodnes. Pod touto značkou dodává na český trh nejen nakládané okurky Znojmia, ale také další sterilovanou zeleninu. 

Na tradici výroby okurek ve Znojmě se po ukončení činnosti konzervárny společnosti Znojmia a.s.  pokusilo navázat družstvo Znojemská okurka. Bohužel výrobu znojemských okurek ve Znojmě se už nepodařilo obnovit. Ochranné známky a recepty na výrobu „Znojemské okurky“ družstva  zakoupila společnost PT servis konzervárna s.r.o.  se sídlem v Táboře, která v současnosti sterilované okurky se značkou Znojemská okurka vyrábí.

Výtažek a macerát na okurky znojemského typu

Jak už bylo zmíněno, společnost Aromka Brno a.s. byla společně se Znojemskou Frutou součástí velkého národního podniku Fruta Brno25 Aromka v minulosti vyráběla kořeninový výtažek, který byl nedílnou součástí tradiční receptu na výrobu znojemských okurek. V současnosti  Aromka Brno i nadále navazuje na tradici výroby  výtažků na sterilování okurek. Kořeninové výtažky na nakládané  okurky, které jsou určeny pro konzervárny,  jsou vyráběny dle tradičního receptury, který vychází z dlouholeté zkušenosti s jeho výrobou. Pro domácí zavařování  okurek znojemského typu je určen výrobek nálev na okurky, který umožňuje snadnou  přípravu  nálevu. Na vývoji tohoto “nálevu pro domácí použití” společnost spolupracovala s družstvem Znojemská okurka, které bylo v té době držitelem ochranné známky Znojemské okurky. K dispozici je také recept na nálev na okurky.