Jablečný ocet - superpotravina

Na co použít jablečný ocet

Jablečný ocet je takový malý zázrak, téměř superpotravina. Vědeckými fakty a studiemi většina těchto tvrzení však potvrzena není. I tak jsme vám připravili přehled účinků, které jsou jablečnému octu přisuzovány. 

V mnoha zdrojích se uvádí, že jablečný ocet má pozitivní účinky na naše zdraví, pleť, vlasy i redukci hmotnosti, tedy na hubnutí. Působí na náš organismus zásaditě a tím nám očišťuje organismus. Rovněž působí jako přírodní antibiotikum, podporuje léčbu infekce dutin i bolesti v krku. Skvělý je také při detoxikaci organismu, příznivě upravuje stav střevní mikroflóry, čistí ledviny, zpomaluje kornatění cév. Obsahuje pektiny, které snižují hladinu cholesterolu v krvi a odtučňují tkáně. S otoky končetin vám pomohou obklady s jablečným octem. Potřebujete dodat energii a nakopnout metabolismus? S tím pomůže sklenka vody s jablečným octem po ránu.

Kde koupíte kvalitní jablečný ocet?                               hostetinsky-ocet-jablecny-bio-0,5l

Aromka Brno rozšířila svůj sortiment o BIO Hostětínský jablečný ocet té nejvyšší kvality, který je nefiltrovaný a o kvasný ovocný jablečný ocet 8%, filtrovaný. Oba tyto octy jsou nepasterizované. 

Další využití jablečného octa

Neměli bychom zapomínat, že jablečný ocet má také pestré využití v kuchyni. Skvěle se hodí na dochucování pokrmů a na různé salátové zálivky. Využít ho můžete také jako konzervační prostředek při výrobě domácích bylinných octů, nakládání zeleniny a podobně.

Jablečný ocet můžete také použít jako přírodní repelent, stačí do něj naložit byliny nebo přidat éterické oleje, které odpuzují bodavý hmyz (např. hřebíček, rozmarýn, citronelu).

Jablečný ocet a hubnutí    

Významnou látkou obsaženou v jablečném octu je pektin, což je druh rozpustné vlákniny. Pektin navozuje pocit sytosti, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a  redukovat nadváhu. 

Dokáže upravit poměr inzulinu a glukagonu, čímž podporuje spalování tuků. Redukuje ukládání tuků a navozuje pocit plnosti žaludku, takže vám naprosto stačí menší porce jídla. 

A jak tedy užívat jablečný ocet při redukci hmotnosti? Každé ráno vypijte jednu polévkovou lžíci jablečného octa rozmíchanou ve sklenici teplé vody. Smícháním s vychlazenou vodou a kapkou medu vznikne poměrně lahodný a osvěžující nápoj. Pijte ráno, nalačno, poté počkejte půl hodiny a teprve pak se najezte. Během dne užívejte 2-3x jednu kávovou lžičku jablečného octa ve sklenici vody, vždy mezi jídly. 

První výsledky můžete vidět už za měsíc, po několika měsících se budete radovat ze shozených kil a hlavně, bez jo-jo efektu. I tady však platí, že by vaše strava měla být pestrá a zdravá. Do denního režimu zařaďte i pohyb, i kdyby to měly být jen dlouhé procházky. Když si dáte 3x denně svíčkovou se šesti, tak to asi ani jablečný ocet nezachrání.

Jablečný ocet pro pleť 
PET-ocet-jablecny-1l

Jablečný ocet vyrovnává pH pokožky a pleť zároveň dezinfikuje, takže je účinný v boji proti akné a dalším kožním problémům. V poměru 2 díly vody k 1 dílu octa si připravíte tonikum, které aplikujete na pleť pomocí vatových tamponů. Používejte ráno a večer. Je také dobrým pomocníkem při pigmentových skvrnách, které pomůže zesvětlit.

Jablečný ocet uleví i spálené pokožce po nadměrném opalování, taková koupel (1 šálek octa na vanu) přinese žádoucí úlevu. Pánové ocení jablečný ocet jako vodu po holení (ředíme půl na půl), neboť výrazně zklidňuje pokožku. 

Kúra pro vlasy

Jablečný ocet je pro vlasy učiněný zázrak. Stačí ho zředit v poměru 1 lžíce octa na hrnek vody a jablečnou vodou přelít vlasy po umytí. Již po pár těchto aplikacích budou vlasy lesklejší a pevnější. 

Jak užívat jablečný ocet

Při pravidelném užívání jablečného octa dochází k posílení imunity organismu. I tady ale platí, že nic se nesmí přehánět, proto ho užívejte zředěný a dle doporučení. Tady opravdu neplatí čím více, tím lépe. Nadměrné množství jablečného octa by mělo opačný efekt. 

Konzumujte ho jen naředěný vodou. Začněte s menší dávkou, kterou můžete postupně zvýšit na maximálně 2 polévkové lžíce denně (30 ml). Snažte se minimalizovat kontakt zubů s kyselinou octovou, zředěný jablečný ocet s vodou pijte pomocí brčka.

Pití jablečného octa před spaním

Uvádí se, že pravidelné pití jablečného octa na noc vám přinese hned několik skvělých účinků na zdraví:

  • Užívání dvou lžic jablečného octa před spaním snižuje hladinu cukru v krvi až o 4 %. To je skvělé nejen pro diabetiky, vysoká hladina cukru často může za nespavost, takže tím  můžete zlepšit i kvalitu svého spánku. 
  • Uvolní dutiny. Jablečný ocet totiž obsahuje vitamíny A, B1, B2 a E spolu s draslíkem a hořčíkem, které snižují množství hlenu a čistí dutiny. Rychlou úlevu vám zajistí 1 čajová lžička octa zředěná ve sklenici vody.  
  • Zajistí svěží dech. Špatný dech může být výsledkem působení některých bakterií v hrdle a to jablečný ocet spolehlivě vyřeší. Nežádoucí bakterie zlikviduje a zanechá svěží dech. Před spaním vypijte 1 čajovou lžičku jablečného octa zředěnou ve sklenici vody.
  • Harmonizuje trávení - uleví od křečí a nadýmání, vypijte 1 čajovou lžičku octa v hrnku teplé vody.
  • Uleví od bolesti nohou. Pokud je tato bolest způsobena nedostatkem draslíku, kterého má v sobě jablečný ocet na rozdávání, může i s tímto pomoct. Smíchejte 2 čajové lžičky jablečného octa se sklenicí teplé vody.


Upozornění: jablečný ocet by neměly pít osoby s vředovými chorobami, cukrovkou a gastroparézou. V případě, že užíváte lék na srdce Digoxin (Lanoxin), jablečný ocet raději neužívejte.

Pro úklid domácnosti se však jablečný ocet nehodí, v našich článcích Bílý ocet na úklid - ekologicky a levněOcet do pračky a Ocet do myčky vám poradíme, který ocet je vhodný a jak na to.