Použití aromat

Aromata jsou látky, které se přidávají k ochucování nebo aromatizování potravinářských výrobků. Nejčastěji se používají ke zvýraznění vůně a chuti nebo pro dosažení požadovaného aroma. Jejich výroba a použití se řídí legislativou a musí splňovat přísná kritéria. Neznačí se kódem E (éčka) a dodávají chuť a vůni tam, kde je potřeba ji zvýraznit nebo potravinám a nápojům, které by jinak chuť a vůni neměly.

Legislativa definuje:

  • aroma - může obsahovat jak přírodní, tak syntetické látky s aromatickými vlastnostmi
  • přírodní aroma - musí obsahovat pouze aromatické látky nebo aromatické přípravky přírodního původu
  • přírodní aroma s původem aromatu, např. „přírodní jahodové aroma“ lze použít tehdy, pokud alespoň 95% aromatické složky bylo získáno z jahod
  • kouřové aroma – smí se použít pro výrobky s uzenou příchutí


Pro aromata obecně platí, že jejich používání a označování na etiketách nesmí uvádět spotřebitele v omyl a nepředstavují žádné nebezpečí pro zdraví spotřebitele.

Lihová aromata (tresti) jsou přípravky obsahující vonné a chuťové látky k ochucování potravinářských výrobků. Vyrábějí se macerací, digerací nebo destilací přírodních surovin, případně rozpouštěním silic a extraktů v rafinovaném lihu. Všechny tyto metody a způsoby výroby jsou velmi šetrné a zachovávají velký podíl aromatických látek. Používají pro ochucování alkoholických nápojů, likéru, aromatizovaných vín a dalších výrobků.

Potravinářská aromata  jsou určena především k ochucování cukrářských a pekařských výrobků, případně cukrovinek. Většinou jsou z kategorie lihových aromat

Prášková aromata jsou vyráběná nanášením aromatických složek a přípravků na pevný nosič a mají uplatnění v ochucování cukrářských výrobků, výrobků typu brambůrky, crackery. Ale také pro výrobu krmných směsí pro ryby nebo výrobu rybích návnad (boilles).

Po dohodě s odběratelem je možno vyrobit aromata dle požadavků zákazníka. Případně poskytnout odbornou konzultaci při použití a aplikaci aroma.

Aromata se skladují v suchu mimo dosah denního světla, při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti nejvýše 75%. Plní se do obalů splňující požadavky na materiály vhodné pro potravinářské účely.

Rozsah balení je od 260ml láhve po 25l kanystry, případně velkoobjemové obaly v případě lihových tekutých aromat. Pro prášková aromata máme velikosti balení v rozsahu 1kg, 5kg a 10kg.

Trvanlivost u lihových tekutých aromat je v rozmezí 3-12 měsíců dle druhu a u práškových aromat pak 3 měsíce.