Bílý ocet - co si pod tím představit?

Bílý ocet je termín, který není oficiálním pojmenováním (druhem) octa. Je to lidmi běžně používaný pojem, kterým se označuje ocet kvasný lihový 10%, který není barvený karamelem a není ochucený estragonem na rozdíl od klasického kuchyňského octu kvasného lihového 8%. Někdy se také používá pojem bezbarvý ocet. Koncentrovanější 10% bílý ocet se používá také na čištění, jako levný čistící prostředek. 

Bílý ocet je také používán pro pojmenování vinného octu, který se vyrábí z bílého vína. 

Od názvů zahraničních octů je odvozeno pojmneování bílý destilovaný ocet, vysvětlení tohoto pojmu se věnujeme v samostatném článku destilovaný ocet.

Bílý ocet je něco jako zázračná přísada, a přestože jste jeho specifickou vůni mohli jako malí nenávidět, nebo si myslet, že je dobrý jen na drhnutí pánví, lahvička s octem je ve vaší kuchyni rozhodně nezbytností.

Bílý ocet kvasný lihový 10%

Bílý ocet vzniká z kyseliny octové 12-13% naředěním vodou. Výsledkem je ocet s neuvěřitelně čistou a silnou chutí. Za to vděčí fermentačnímu procesu, kdy tuny malých mikroorganismů zpracovávají alkohol (ethanol) a vzniká kyselá až štiplavá tekutina, kterou známe jako ocet.

Historicky se bílý ocet vyráběl fermentací potravin, jako je cukrová řepa, brambory, melasa nebo mléčná syrovátka. Konkrétní recept obvykle závisel na tom, která potravina byla v dané oblasti nejsnáze dostupná.

Bílý ocet kvasný lihový 10% je čirý nebarvený karamelem a nedochucovaný estragonem na rozdíl od ocet 8%, který je běžně používaný ke kulinárním účelům. Ocet slouží i jako konzervační činidlo, koření či lék. V kuchyni se používá jako ochucovadlo nejrůznějších jídel. V mnohých domácnostech se ocet využívá na čištění jako biologicky lehce odbouratelný čisticí prostředek, který je levnější a účinnější než jiné čistící prostředky. 

Bílý vinný ocet

Vinné octy se vyrábí z bílého nebo červeného vína. Jejich kvalita závisí na kvalitě vína, takže existuje tolik druhů octů, kolik je druhů vín. Jsou vyráběny přímým biologickým kvasným procesem, kdy veškerý alkohol z vína je přeměněn na kyselinu octovou. V takto vyrobeném vinném bílém octě jsou obsaženy všechny příznivě působící komponenty obsažené v původním víně před kvašením.

Bílý vinný ocet je ideální do salátů, omáček, dresinků a marinád. Ocet z bílého vína se znamenitě hodí ke středomořské kuchyni, ovoci či zelenině. Červený vinný ocet je vhodný pro přípravu marinád.

O dalším využití bílého kvasného octa 10%, při úklidu v celé domácnosti, si můžete přečíst v našich článcích Bílý ocet na úklid - ekologicky a levněOcet do pračky a Ocet do myčky. Také si můžete zakoupit oblíbený produkt z naší nabídky Ocet na úklid.

Sortiment Aromky Brno

Nevíte kde koupit bílý ocet? Aromka Brno nabízí ve svém e-shopu bílý 10% ocet kvasný lihový v lahvích o objemu 1l, v kanystrech o objemu 5l, 10l a 25l a také Ocet na úklid v rozprašovači o objemu 0,5 l. Prodáváme i volný bílý ocet. Informace o tom, kde koupit volný bílý ocet najdete v článku prodej volného octa.