Aromatizace vín - fortifikované víno, vermut a muškát

Pro zvýraznění chuti vín se používají přírodní aromata bylinného charakteru. Nejčastěji se ochucují dezertní vína červené vermutovým aroma a šumivé vína muškátovým aroma.

Legislativa

Zákon č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství, rozděluje fortifikovaná vína na likérová a aromatizovaná. Základní rozdíl mezi oběma kategoriemi spočívá v tom, že na výrobu likérového vína může být použito pouze vinného moštu, vína nebo vinného destilátu. Při výrobě vín aromatizovaných může být použito jakéhokoliv destilátu (nejčastěji potravinářského lihu), cukru, různých aromatických přípravků a také vody.

Lze je vyrábět z vína i hroznového moštu nebo jejich směsí s přídavkem nejvýše 15 % vody. K aromatizaci je možno používat přírodní aromatické látky nebo povolené aromatické extrakty, aromatické byliny nebo koření, popř. povolené ochucující přírodní látky. Skutečný obsah alkoholu v hotovém výrobku musí být nejméně 14,5 obj. % a nejvýše 22 obj. %.

Fortifikované víno

Výraz fortifikované víno se do češtiny překládá nejčastěji jako víno obohacené, dolihované či posilněné, ať už se jedná o alkohol, aromatické směsi bylin, koření či koncentrovaný vinný mošt. Tato vína se označují různými způsoby: fortifikovaná, dolihovaná, likérová, dezertní a aperitivní. Fortifikovaná vína jsou doslova vína obohacená vybraným vinným destilátem či neutrálním alkoholem. Příkladem fortifikovaného vína je například portské.

Vermuty

Vermut je velmi zjednodušeně řečeno "kořeněné víno", které je oproti běžnému vínu specifické svou hořkosladkou chutí a o něco vyšším podílem alkoholu. Důvodem jeho výrazné chuti je směs aromatických bylin, cukru, alkoholu a především pelyňku pravého, který v nápoji zastupuje tolik žádanou hořkost. Dobře zvolené přísady udělaly z vermutu velmi oblíbený aperitiv a ve své době ho Savojský dvůr dokonce prohlásil za královský aperitiv, čímž ještě více pozvedl jeho popularitu.

Vyrábí se mnoho druhů vermutů, které se liší množstvím a druhy použitých bylin a koření, jakož i obsahem cukru. Vermuty se vyrábějí z přírodních vín, koření a bylin. Připravené byliny a koření se dávají buď přímo do vína, nebo se z nich připravují koncentráty, které se potom dávkují do hotových vín. Při přímém přidávání bylin a koření se postupuje tak, že se ponoří do vína v plátěném pytlíku a nechají se ponořeny tak dlouho, dokud vermut nemá požadovanou chuť a aroma. Byliny a koření nesmějí 26 zůstat ve víně příliš dlouho, protože by se z nich vyluhovaly i nežádoucí hořké a trpké látky.

Muškátové aroma v sektu

Muškátové aroma je vyráběné macerací bylin například bezinkového květu, muškátového květu nebo koriandru. Přidáním do šumivého vína (sektu) dochází k obohacení vína o příjemnou květinovou vůni a k zvýraznění chuti. Častým použitím je i dochucování pálenek z destilátů vypálených v pěstitelských pálenicích. Především pak výroba (ochucení) destilátů z jablek, vínovice či jiných méně výrazných produktů. Pokud pěstujete odrůdy hroznů, které úplně nevyhovují vaším požadavkům a jste milovníci odrůd muškát moravský nebo muškát ottonel je možné přidáním muškátového aroma docílit velmi podobnou květinovou vůni a chuť.

Nabídka Aromky Brno

V Aromce Brno lze zakoupit vermutové aroma, které jednoduše přidáte do červeného vína dle vaší chuti a vyhnete se tak výrobě, při které je nutné byliny ponořit do vína a hrozí, že se vylouhují také hořké a trpké nežádoucí látky. V nabídce je také muškátové aroma pro ochucování vína, sektu nebo produktů pěstitelského pálení. Aromka nabízí řadu produktů, které lze využít při výrobě vína naleznete je v kategorii - pro výrobu vína.

K dispozici jsou také recepty pro přípravu červeného vína s vermutovým aroma a sektu s muškátovým aroma