Blog, Strana 3

Bílý ocet - co si pod tím představit?

Bílý ocet je termín, který není oficiálním pojmenováním (druhem) octa. Je to lidmi běžně používaný pojem, kterým se označuje ocet kvasný lihový 10%, k...

Zákon o lihu - líh a legislativa

Zákon o lihu č. 61/1997 Sb. vymezuje podmínky pro výrobu, úpravu, skladování, evidenci a oběh lihu a stanoví působnost ministerstev a jiných správních...

Bylinné likéry - historie a výroba

Bylinné likéry jsou od nepaměti řešením pro nechutenství, žaludeční obtíže a spoustu dalších neduhů. Jejich léčivé účinky znali mniši, babky kořenářky...

Vánoce bez svařáku? Nemožné!

Dovedete si představit zimu a Vánoce bez horkého voňavého vánočního svařáku? My také ne, a aby pro vás byla jeho příprava co nejrychlejší a  nejj...

Uzené aroma

Co je to uzené aroma? Uzené aroma slouží jako přídatná látka do potravin. Účelem je přidat uzenou chuť do výrobků, kde se tato chuť nenachází nebo zv...

Ocet - výroba a použití lihového kvasného octa

Charakteristika octa  Ocet má své nezastupitelné místo při konzervování potravin a dochucování pokrmů. Z chemického hlediska jde o zředěný rozto...

Punč - výroba i recept

Historie punče Na soutěžní otázce: “Odkud pochází punč”?, bychom asi všichni pohořeli. Jeho domovinou je totiž až daleká Indie! Do Evropy se dostal d...

Medovina - výroba a historie

Co je vlastně medovina Medovina je alkoholický nápoj, který vzniká kvašením medu a vody. Místo vody se někdy používá ovocná šťáva. K ochucování ...

Ochucování medoviny

K ochucování zakoupené nebo vyrobené medoviny můžete využít aromata z produkce Aromky Brno.  Během procesu výroby je ochucování medoviny velmi j...

Pěstitelské pálení

Domácí pálení ovoce sice není povoleno, ale domácí ovocnou pálenku z vlastního ovoce můžete získat legální cestou, tzv. pěstitelským pálením. Pokud ne...

Tekutý kouř

Tento typ kouře, používaný k docílení vůně a chuti bez uzení, patří mezi nejčistší a nejekologičtější. Tekutý kouř mnozí považují za symbol potravinář...

Karamel na uzení masa

Karamel je nejrozšířenější potravinářské barvivo, které se používá k barvení masa při uzení. Vyrábí se karamelizací cukru a používá se při vaření již ...

Vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt je koncentrovaný výluh z plodů vanilky naložených v lihu. Vanilka je aromatické koření původem z Mexika používané zejména při přípr...

Dýňový kompot s příchutí ananasu

Je tu podzim, jedno z nejbarevnějších období roku, a s ním přichází i sezóna dýní. Druhů dýní je spousta, mezi nejpopulárnější však stále patří japons...

Vanilin

Vanilin je bílá krystalická látka se silnou květinovou vůní a sladkou chutí. Vanilin může být ve formě přírodní nebo syntetické. Nejčastěji se s ním ...