Blog, Strana 2

Cukrářské barviva - jak je správně používat?

Cukrářská barviva jsou barviva, která se používají přímo do potravin nebo na jejich povrch ke zvýraznění barvy. V potravinářském průmyslu je barva pro...

Jablečný ocet - superpotravina

Na co použít jablečný ocet Jablečný ocet je takový malý zázrak, téměř superpotravina. Vědeckými fakty a studiemi většina těchto tvrzení však potvrzen...

Potravinářské barvivo

Potravinářská barviva jsou látky, které udělují potravině barvu, kterou by bez jejich použití neměla, nebo ji obnovují po příslušném technologickém pr...

Domácí pálení

Už ve středověku se po vynálezu destilační kolony rozvíjela kultura výroby domácí pálenky z ovoce. Alkohol totiž dokáže skvěle zakonzervovat...

Aromatizace vín - fortifikované víno, vermut a muškát

Pro zvýraznění chuti vín se používají přírodní aromata bylinného charakteru. Nejčastěji se ochucují dezertní vína červené vermutovým aroma a šumivé ví...

Bílý ocet - co si pod tím představit?

Bílý ocet je termín, který není oficiálním pojmenováním (druhem) octa. Je to lidmi běžně používaný pojem, kterým se označuje ocet kvasný lihový 10%, k...

Zákon o lihu - líh a legislativa

Zákon o lihu č. 61/1997 Sb. vymezuje podmínky pro výrobu, úpravu, skladování, evidenci a oběh lihu a stanoví působnost ministerstev a jiných správních...

Bylinné likéry - historie a výroba

Bylinné likéry jsou od nepaměti řešením pro nechutenství, žaludeční obtíže a spoustu dalších neduhů. Jejich léčivé účinky znali mniši, babky kořenářky...

Vánoce bez svařáku? Nemožné!

Dovedete si představit zimu a Vánoce bez horkého voňavého vánočního svařáku? My také ne, a aby pro vás byla jeho příprava co nejrychlejší a  nejj...

Uzené aroma

Co je to uzené aroma? Uzené aroma slouží jako přídatná látka do potravin. Účelem je přidat uzenou chuť do výrobků, kde se tato chuť nenachází nebo zv...

Ocet - výroba a použití lihového kvasného octa

Charakteristika octa  Ocet má své nezastupitelné místo při konzervování potravin a dochucování pokrmů. Z chemického hlediska jde o zředěný rozto...

Punč - výroba i recept

Historie punče Na soutěžní otázce: “Odkud pochází punč”?, bychom asi všichni pohořeli. Jeho domovinou je totiž až daleká Indie! Do Evropy se dostal d...

Medovina - výroba a historie

Co je vlastně medovina Medovina je alkoholický nápoj, který vzniká kvašením medu a vody. Místo vody se někdy používá ovocná šťáva. K ochucování ...

Ochucování medoviny

K ochucování zakoupené nebo vyrobené medoviny můžete využít aromata z produkce Aromky Brno.  Během procesu výroby je ochucování medoviny velmi j...

Pěstitelské pálení

Domácí pálení ovoce sice není povoleno, ale domácí ovocnou pálenku z vlastního ovoce můžete získat legální cestou, tzv. pěstitelským pálením. Pokud ne...